For Trainspotters Only

FILMCONCERT BOZAR – 25 januari 2022, BOZAR

Lijn 25 Brussel – Antwerpen + Fuga voor 4 diesellocomotieven

Naar aanleiding van EUROPALIA TRAINS & TRACKS ontwikkelt Ann Eysermans verschillende projecten voor EUROPALIA in coproductie met ChampdAction en in samenwerking met NMBS, Cinematek en het platenlabel Cortizona.

Ann Eysermans is niet alleen componiste, bassiste en harpiste, maar mag zich ook doctor in de kunsten noemen. Ze doctoreerde aan de VUB/KCB met een intermediaal project rond experimentele muziek, treinen en fosforescentie. Ann is huisartieste bij ChampdAction, een platform voor experimentele muziekmakers en geluidskunstenaars in Antwerpen. Ze is ook artistiek leider van de educatieve projecten van Matrix, centrum voor nieuwe muziek in Leuven.

Het eerste deel van het tweeledig project FOR TRAINSPOTTERS ONLY gaat in première op 25 januari 2022 in BOZAR. Speciaal voor deze gelegenheid ontwikkelde Eysermans een FUGA voor 4 diesellocomotieven. Subject, contrasubject, divertimenti, dominant- en tonicapedaal klinken uit vier speakers opgesteld in de vier hoeken van de zaal. Het vierstemmige contrapunt vol sissende, snuivende en daverende locomotief klanken vormt het vervolg op de PRELUDE voor 2 diesellocomotieven en harp, die later live zal weerklinken in de Centrale Werkplaats in Mechelen in het kader van EUROPALIA TRAINS & TRACKS.

Het tweede deel van het concert in BOZAR speelt zich af in 1975. Tijdens een gefilmde treinreis (film Cinematek, geregistreerd vanuit de stuurpost van de trein) maakt de luisteraar kennis met de karakteristieken van lijn 25, op secure wijze uiteengezet door een instructeur van de NMBS. Onder deze unieke beelden klinken de geluiden van vier verschillende diesellocomotieven van de NMBS, vergezeld van een harp op tegenspoor.

Concept, compositie en uitvoering (harp en tapes): Ann Eysermans
Productie en coproductie:
EUROPALIA en ChampdAction in samenwerking met BOZAR, NMBS, Cortizona, Cinematek

Vinyl release: 25 januari 2022, BOZAR (Cortizona in samenwerking met ChampdAction en EUROPALIA) 

Het filmconcert vindt eveneens plaats op Time Canvas – ChampdAction – op 12 maart 2022.

LOCATIEPROJECT NMBS – CW MECHELEN – 19 maart 2022

Prelude voor 2 diesellocomotieven en harp 

Een prelude voor 2 diesellocomotieven en harp. De op het eerste gezicht schijnbaar onverenigbare bezetting van dit werk lijkt wellicht vreemd op het eerste gezicht. Maar, les extrêmes se touchent. 

Twee treinbestuurders toveren de indrukwekkende nostalgische klanken tevoorschijn die de HLD 5404 en HLD 6041 in zich dragen. Zowel de geluiden van het stationair draaien, de compressor, lucht ontsnappingen als het loeiend overgaan naar een hoger toerental maken deel uit van hun sonore potentieel. De harp interageert met fragiele micro klankjes, solide akkoorden en cirkelende bewegingen zodat er een bijzonder contrapunt en een welluidende verwevenheid ontstaan.


Concept, compositie, uitvoering (harp): Ann Eysermans

Uitvoering (diesellocomotieven): Tim Haesevoets en Rudi Langeraert (NMBS)

Geluidstechniek: Lars Morren, Serge Verstockt en Istvan Leel-Össy

Productie en coproductie: EUROPALIA in coproductie met ChampdAction, NMBS